Translate

Sunday, 3 September 2017


Despre așteptări si etichete, sau "Efectul Pygmalion"..


O denumire sofisticata, pentru una dintre cele mai comune greșeli din societatea actuala.


Efectul Pygmalion , presupune fenomenul prin care: cu cat sunt mai mari așteptările fata de un om, cu atât acesta va obţine o performanta mai mare. Se bazează pe un test, ( testul Rosenthal & Jakobson, 1968), un tip puternic de profeție auto-împlinita  într-un experiment clasic despre așteptările profesorilor, un experiment simplu, in care elevii au primit un test standard de inteligenta, la sfârșitul testului profesorii au primit o lista cu cinci elevi care se presupunea ca au obținut scoruri IQ neobișnuit de mari si de la care se aștepta sa devina "sprinterii clasei"
In realitate însă, cei cinci copii fuseseră aleși la întâmplare.
Până la sfârșitul anului, toți copiii au câștigat în IQ, dar cei cinci " aleși" au câștigat mult mai mult decât ceilalți elevi. Evident, profesorii i-au tratat diferențiat, după ce li s-a spus să se aștepte la o îmbunătățire bruscă a performantelor.
Această descoperire a primit numele de efectul Pygmalion, după numele sculptorului din mitologia greaca, care s-a îndrăgostit de sculptura sa, statuia unei femei frumoase, pe care  perfecționând-o, statuia a prins viața. Evident este vorba de un mit al auto-depășirii și al performantei. În mod similar, profesorii cărora li s-a prezentat o "imagine  frumoasă" cu cinci elevi au adus acea imagine la viață. Procesul mental este foarte simplu si ușor de utilizat , trebuie doar sa ne setam așteptările :)) doar ca evidențiază un cerc vicios:
Oamenii sunt prizonierii etichetelor!

Fără sa ne dorim acest lucru, suntem prizonierii etichetelor, fără ele neputând defini un om sau acțiunea unui om. Ironia este ca ne conformam acestor etichete, deși sunt motivate pur subiectiv... ( primești o eticheta care presupune ca tu, sa acționezi într-un anume fel, depinzând de multe ori de motivații aleatori cum ar fi: culoarea pieli, de locul in care te-ai născut, daca ai ochii albaștri si parul auriu.. sau nu...:), daca ai un statut social mutual acceptat de societate, daca ești heterosexual ... etc..).
Am citit de curând un citat, care spunea cam asa: "atunci când urăști pe cineva, indiferent cum va acționa acea persoana, o vei uri in continuare "..Nimic mai adevărat !
In mod automat suntem rezultatul așteptărilor celorlalți, inoculați cu ideea ca: "Daca te naști "Găina" nu poți deveni "Acvila"!", tot ce se așteaptă de la tine este sa faci o supa buna, nicidecum sa vii cu pretenții ca poți zbura!
Ei bine, poți sa încerci sa-ți dai drumul de pe gard, în cădere libera,... pătrunsa fiind poate,:) de ideea filozofica care argumentează ca, în fiecare găina trăiește o acvila care așteaptă sa fie eliberata, dar rezultatele o sa fie dezastruoase și o sa confirme doar așteptările despre tine.
Când si cum este posibila schimbarea? Daca este posibila?!...exista multa maculatura ( a se citi literatura de specialitate ), care iți promite asta, trebuie doar sa spui 20 de incantații pozitive si sa respiri de 10 ori profund :)), sau sa citești cărți de transformare ca de ex :" Cum sa înveți sa zbori in 30 de pași", sau "Declanșează Acvila din Tine ! ", "Cerul este limita!"...Exista si un sâmbure de adevăr in asta, doar ca nu cerul este limita noastră, ci orizontul propriei ignorante, inocente la început, auto-cultivată mai apoi.
Pentru a zbura și a ne depășii situația de "Găina", trebuie sa ajungem sa ne înțelegem mai întâi, sa pricepem cum funcționează mecanica proceselor care ne-au adus aici în aceasta situație, mecanismele Input-Output ( mecanica pura, fără poezie, fără rațiuni cu aroma afectiva, pe care mintea nu le recunoaște, fără fatalisme religioase.. care te condiționează sa accepți fără sa înțelegi,....pe scurt :)) : fără Shakespeare.)
 După ce înțelegi cum ai ajuns aici, începe procesul de Dezvățare de tine însuti, ca sa te poți reclădi din nou după un " Design" ales si conceput de tine si nu de cei ce te-au influențat fără ca tu sa ai de ales.

Pentru ca daca nu știi ca exista opțiuni, nu exista alegere reala!Mirrors...

Mirrors... The simple man's wisdom extrapolated long ago, which we, the ones unsatisfied with simplicity, we, who suffer from int...